Pelaatko liikaa tai pelaatko kännissä? Otatko turhia riskejä?

Oletko huomannut viime aikoina, että pelaaminen on karannut käsistä ja se vaikuttaa merkittävästi sinun mielialaan, toimintaan, talouteen ja jopa terveyteen? Et ole ongelman kanssa yksin, sillä noin 124 000 suomalaista kärsii peliongelmista ja mukana on eri ikäisiä henkilöitä kaikista sosiaaliryhmistä. Moni painii tämän ongelman kanssa ja myöskin kieltää sen olemassaolon. Itsensä petkuttaminen on helppoa ja ongelman kohtaaminen vaikeaa henkilölle, jolla on syvä peliriippuvuus.

Miten peliongelma syntyy

Miksi sitten rahapeliongelmia syntyy? Ongelmapelaamisen syntyyn vaikuttavat monet asiat ja syyt ovat yleensä yksilölliset. Yksi syy voi olla pelaajan persoonallisuus, joka on esimerkiksi ailahteleva ja henkilö pystyy ottamaan helposti isoja riskejä. Tällä ei kuitenkaan voida selittää kaikkia ongelmapelaamisen syntyyn vaikuttavia asioita. Nykyaikana pelejä on tarjolla runsaasti verkossa ja pelaamisesta on tehty entistä helpompaa. Tämä voi myös selittää yhden syyn, miksi peliongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi viime aikoina. Verkossa pelattavat pelit ovat nopeita ja koukuttavia ja ne helposti johtavat peliriippuvaiseksi. Pelitilanteessa pelaajan jännityksen tunne vaikuttaa pelin kulkuun. Pelaaja tuntee koko tunneskaalan niin hyvänolotunnetta kuin ”melkein voittaa tilanteita” joiden ajatuksena on saada houkuteltua pelaamaan lisää. Usko omista kyvyistä voi olla liioiteltu ja pelaajan ajantaju voi olla hämärtynyt pelin aikana.

Itseä niskasta kiinni ottaminen ei aina auta – hae apua niin myös saat sitä

Jos tunnistat itsessäsi näitä merkkejä voit olla muutoksen tarpeessa. Ongelmapelaamisen oireisiin liittyvät usein masennus, psyykkinen huonovointisuus ja päihteidenkäyttö. Arvioi itseäsi ja aseta itsellesi tavoitteita. Tämä on hyvin tärkeä vaihe, silloin kun pelaaminen on karannut käsistä ja pelaaja tarvitsee selkeän tavoitteen motivoidakseen itseään lopettamaan. Peliongelmaisen voi olla hyvin vaikeaa lopettaa pelaaminen ilman läheisten tai ulkopuolisen antamaa tukea. Yhdessä tehty tavoite antaa voimaa myös vaikeina hetkinä. Yksi hyvä neuvo peliriippuvaiselle olisi löytää tukihenkilö, johon turvautua pelihimon yllättäessä. Jos pelihimo yllättää, soita tukihenkilölle ja pyydä apua

Talous kuntoon askel kerrallaan

Yleisempiä peliriippuvaisten ongelmia ovat taloudelliset ongelmat. Osa selviytymistä ja tavoitteiden asettamista on talousasioiden saattaminen kuntoon. Älä jää yksin peliongelman kanssa. Saat apua ja tukea monista eri järjestöistä ja organisaatioista kuten: A-klinikoista, mielenterveystoimistoista, kriisikeskuksista, sosiaalitoimistoista ja seurakuntien diakoniatyöntekijöiltä. Läheisen tuki voi olla arvokasta, mutta aina se ei ole riittävä apu ongelmaan. Ulkopuoliseen apuun kannattaa turvautua silloin, kun yrityksistä huolimatta pelaaja ei ole pystynyt lopettamaan tai rajoittamaan pelaamista. Pelaamisesta on tullut henkilölle silloin haitallista ja pelaaminen vaikuttaa normaaliin elämään negatiivisesti. Erityisesti, jos henkilöllä on itsetuhoisia ajatuksia, apu olisi haettava välittömästi. Peluuri tarjoaa apua peliongelman hoitamiseen. Tarjolla on maksuttomia ryhmiä, verkkokeskusteluja ja vertaistukea.