Väsynyt, humalainen, huumeinen tai muuten pönttö sekaisin oleva kuski on huono kuski

Kännissä ajaminen on vastuutonta ja jos jäät kiinni seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Muista, että silloin kun ajat liikenteessä, et ole vastuussa vain itsestäsi vaan myös muiden liikenteessä olevien hengestä. Tapaturman sattuessa kyse voi olla loukkaantumisesta tai jopa kuolemantapauksesta. Kun ajat ajoneuvoa vähintään 0,5 promillen kännissä, syyllistyt rattijuopumukseen. Alkoholi vaikuttaa toimintaan merkittävästi ja arviointikyky heikentyy. Myös reagointiaika pitenee, näkö heikkenee ja alat näkemään asioita kahtena tai jopa kolmena kappaleena. Vaikka raja on 0,5 promillea, jo pieni määrä alkoholia 0,2 promillea heikentää huomattavasti ajajan havaintokykyä. Jos otat, älä aja.

En minä koskaan selvin päin ajanut kännissä! Odota rattiin lähtiessä että promillet laskee ensin pois

Pieni keskiolut vastaa noin 0,5 promillea. Tämä myös riippuu siitä millainen keho sinulla on ja paljonko painat. Yksi viinilasillinen on jo liikaa ja menee promillerajan yli. Henkilö joka on nauttinut yhden viinilasillisen esimerkiksi illallisen kanssa, pitää odottaa noin kaksi tuntia ennen kuin voi istua ratin taakse. Älä lähde ajamaan, jos olet nauttinut alkoholia ja tunnet väsymystä. Tunnetila viittaa siihen, että alkoholia on nautittu liikaa ja ei ole turvallista lähteä liikenteeseen. Ei ole helppoa itse havaita, milloin on nauttinut alkoholia yli suositellun rajan. Väsymys, alkoholi ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat huono kolmikko liikenteessä. Takapenkillä yllyttävät kaverit pahentaa asiaa huomattavasti, etenkin jos on nuori kuski liikenteessä.

Järjettömiä ylinopeuksia ja poliisia pakoon kaahaamista

Muista, että alkoholi ja liikenne ovat huono yhdistelmä. Jos jäät kiinni rattijuopumuksesta tai kännissä ylinopeuden ajamisesta, saat sakkorangaistuksen tai jopa kahden vuoden vankilatuomion. Myös ajokortin menettäminen määrätyksi ajaksi on mahdollista. Henkilö joka kärsii alkoholiongelmista on vaaraksi liikenteessä myös silloin kun hän on selvinpäin. Alkoholin suurkulutus heikentää pysyvästi ajokykyä ja vaikuttaa henkilön toimintaan pitkällä aikavälillä.

Elämä voi muuttua hetkessä: älä kuskaa lapsia kännissä

Erityisesti perheellisen kannattaa miettiä, millaisen esimerkin antaa lapselleen liikenteessä. Tilanteet, jotka lapsi tai nuori näkee on usein ainoa todellisuus, joka hänellä on. Lapsi voi helposti omaksua aikuisen käytöksen ja toistaa samaa kaavaa tulevaisuudessa. Perhe ja koti luovat arvot ja mallit lapselle. Ole esimerkki liikenteessä.

”Ei tunnu missään” on huono tekosyy: laske juomasi ja tilaa taksi

Hakeudu hoitoon, jos huomaat, että alkoholin käyttö on karannut käsistä. Et ole ongelman kanssa yksin. Suomalaisista noin 90 prosenttia kuluttaa alkoholia. Alkoholiongelma koskettaa noin 5-10 prosenttia suomalaisista, näistä kahdeksan prosenttia ovat miehiä. Ongelma on kasvanut viime vuosien aikana huomattavasti. Suomessa alkoholiriippuvuutta pidetään kansansairautena ja se tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Tässä muutama fakta alkoholiriippuvuuden hoidosta. Alkoholismia pidetään kroonisena sairautena ja psyykkisena riippuvuutena. Sairauden tunnistaa siitä, että henkilöllä on hyvin voimakas halu käyttää alkoholia ja hänen kykynsä hallita lopettamista on heikentynyt. Naisten korkea alkoholin käytön taso on kaksi annosta säännöllisesti päivässä ja miesten riskiraja on seitsemän annosta päivässä.

Poliisi valvoo teitä – vältä haaviin jääminen pönttö sekaisin, hae apua

Alkoholiongelma vaikuttaa kokonaisvaltaisesti käyttäjän elämään. Ongelma heijastuu niin lasten hyvinvointiin, työelämään kuin perhe-elämään. Alkoholilla on kohtalokkaat seuraukset terveydelle pitkässä käytössä. Terveyshaittoja ovat mm. mielenterveysongelmat, aivovammat, tapaturmat, itsemurhat ja alkoholimyrkytykset. Alkoholin sosiaaliset ongelmat ovat rattijuopumukset, rikokset ja taloudelliset ongelmat. Tunnista ongelma ajoissa ja hkeudu hoidon pariin. Varhainen ongelman tiedostaminen on tärkeää hoidon aloittamiselle. Vaikka alkoholismi on elinikäinen sairaus, parantuminen on mahdollista. Parhaiten pääset haluttuun lopputulokseen, kun hakeudut ammatiavun piiriin.

Mistä saa apua alkoholiongelmaan, huumeriippuvuuteen tai sekakäyttöön

Paraneminen on mahdollista, mutta se vaatii henkilöltä motivaatiota ja tavoitteiden asettamista. Alkoholiongelmaa voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Markkinoilla on lääkeaine disulfiraami (antabus), jota käytetään alkoholismin hoidossa. Yhdessä lääkeainetta nauttiessa alkoholin kanssa, henkilö alkaa tuntea pahoinvointia ja oksentelua. Lääkeaine toimii juomista hillitsevänä mekanismina, mutta juomishimoon se ei valitettavasti vaikuta. Harvinaisissa tapauksissa alkoholin käyttäjä toimitetaan tahdosta riippumattomaan hoitoon. Tässä tilanteessa henkilö on vaaraksi itselleen ja muille.

Lisätietoa: liikenneturva.fi